Att lugna nervsystemet


Många som jag träffar har en fantastiskt inkännande förmåga med ett extra sensitivt nervsystem. Jag hör också att när stressen går upp så är det som att tentaklerna från nervsystemet blir allt mer känsliga och systemet liksom överkokt. Jag hör det hända tex av en hög stressnivå, när det finns mycket trötthet i kroppen och när omgivning känns otrygg.

Den inkännande förmågan som kan vara en fantastisk tillgång för få koll på vad vi behöver, kunna skapa det vi behöver och längtar efter och för att guida oss till bättre mående - blir istället nästan övertänt och riskerar att få hela vårt system (kropp, själ, huvud) att brännas ut. Vi kan inte ha det så under speciellt lång tid.

Vi behöver då lugna vårt nervsystem. Här är några av de saker jag hör och av erfarenhet vet fungerar för att lugna:

???? Vatten - både att sänka ner kroppen i vatten och att dricka
????Naturen - vara ute i naturen
????Vila - även när det kryper i kroppen och det kan vara svårt att slappna av så är det någon som lugnas i vilan. Yoga Nidra är ett fantastiskt verktyg te x att bli guidad in i vila för kropp och nervsystem men där du är i delvis vaket tillstånd
????Yoga
????Rörelse i form av te x promenad, löpning eller simning
????Beröring - t ex massage, både egen massage eller massage från någon annan
????Omsorg fötter. Gå barfota, massera dina fötter, fotbad.

När nervsystem är lugnat kan du börja se och verka från din medvetenhet - du ser så mycket bättre vad som behövs för att skapa mer hållbarhet för dig själv. Du kan återta din inkännande förmåga som ett fantastiskt verktyg för din hälsa, kreativitet och glädje.

Ps. Om du har turen att råka på en lammöra växt som på bilden, passa på att stryka dess mjuka blad. Så fint och lugnande det med. Både för barn och vuxna ????????.